Blog Post

APOQUEL

Diane Sari • Jan 08, 2020

Een quick fix voor uw allergische hond?

Vertaling door Diane Sari, www.ZIMAdierenhomeopathie.nl

Bron: http://www.dogsnaturallymagazine.com/wouldnt-give-dog-new-allergy-drug/

Ik kom in mijn praktijk steeds meer honden tegen die na het gebruik van Apoquel problemen met hun gezondheid hebben gekregen, zelfs al na een korte periode van gebruik. Dogs Naturally heeft er een artikel over gepubliceerd, dit heb ik vertaald ter informatie voor hondeneigenaren. Langdurig gebruik van dit middel is niet zonder gevolgen!

"Heeft uw hond allergieën, last van jeuk en krabben? Als dat zo is heeft uw dierenarts uw hond misschien het nieuwe medicijn Apoquel voorgeschreven. Het wordt omschreven als: “een snel werkend en veilige behandeling voor acute en chronische pruritus bij honden”.

Pruritus betekent jeuk… en als u een hond hebt met jeuk bent u waarschijnlijk wanhopig op zoek naar iets om het uw hond prettiger te maken en zijn constante krabben te stoppen.
Van Apoquel wordt beweerd dat het de jeuk van uw hond kan verlichten in minder dan 4 tot 2 uur. En hondeneigenaren zeggen dat het inderdaad de jeuk bij hun hond vermindert. Dat klinkt als iets dat u zou willen proberen, toch?
Nou, misschien toch niet zo snel….

Voordat u overweegt om uw hond Apoquel te gaan geven moet u even verder lezen. En als uw hond al Apoquel gebruikt wilt u waarschijnlijk zo snel mogelijk stoppen, als u begrijpt hoe het essentiële delen van het immuunsysteem van uw hond vernietigt.

Een allergie is een overgevoelige en niet passende reactie van het immuunsysteem. Reguliere medicatie maakt veel gebruik van het onderdrukken van het immuunsysteem. Onderdrukken kan worden gedefinieerd als “zich van de zichtbare symptomen en klachten ontdoen, zonder dat het lichaam geholpen wordt om zich van de ziekte of aandoening te ontdoen”.

Dus als allergieën een niet passende reactie zijn van het immuunsysteem, wat zijn dan de medicijnen die veelal gebruikt worden om het immuunsysteem te onderdrukken – en soms te vernietigen?

DE GESCHIEDENIS VAN MEDICIJNEN VOOR HONDEN MET ALLERGIE
Eerst waren er Prednison, Prednisolon en andere corticosteroïden, die werken op het onderdrukken van de functies van het immuunsysteem. Toen meer en meer honden niet meer reageerden op deze middelen gingen dierenartsen Atopica (cyclosporine) voorschrijven.
Cyclosporine is van origine een middel dat bedoeld is voor mensen, om de afstoting van getransplanteerde organen te voorkomen.
En daarna ging men het gebruiken voor honden met allergieën.
Atopica heeft een vernietigend, verwoestend effect op het immuunsysteem. Het brengt tot op heden nog steeds schade toe aan honden. De Food and Drug Administration de FDA heeft een 17 pagina’s tellend rapport over de bijwerkingen die ooit zijn gerapporteerd over Atopine (cyclosporine) bij honden.

Dit zijn slechts de eerste 12 geregistreerde bijwerkingen van de eerste pagina:
" Overgeven, diarree, depressie, apathie, anorexia, pruritus, ineractie met andere medicijnen, veranderd bloedbeeld, ernstig hijgen, trillen, vergroting van het tandvlees, epilepsie."
Dat zijn behoorlijk alarmerende cijfers – waarbij het ironisch is dat als een van de meest voorkomende bijwerking genoemd wordt: PRURITUS, wat “jeuk” betekent, de klacht waarvoor men dit medicijn oorspronkelijk aan honden voor is gaan schrijven.

En nu is er sinds een aantal jaren een ander bedenkelijk medicijn tegen allergieën op de markt, namelijk Apoquel (oclacitinib maleate). Dit onderdrukt het immuunsysteem van uw hond op een andere manier.

DE WERKING VAN APOQUEL
Apoquel werkt in op de kinases. Kinases zijn belangrijke chemische samenstellingen met een signaalfunctie, die door de lichaamscellen gebruikt worden om met elkaar te communiceren.
In de jaren 80 ontdekte een Australische scheikundige een aantal nieuwe, die hij JAK1, JAK2, JAK3 en TKY2 noemde, ook wel bekend als Janus Kinase.
JAKs zijn belangrijke elementen voor het proces van groei en ontwikkeling. Deze specifieke JAKs zorgen voor:
* Bescherming van het lichaam tegen tumor vorming
* Controleren groei en ontwikkeling van het lichaam
* De vorming van rode en witte bloedlichaampjes
* Voorwaarden scheppend voor immuniteit door te zorgen voor een goede functie van de afweer  producerende B cellen en de T cellen (lymfocyten)
* Controle op ontstekingsreacties

Naarmate er meer honden met allergieën verschenen zagen de farmaceutische industrieën hierin hun kans om een medicijn te maken dat de JAKs zou stoppen in hun werking. Dat is gelukt.
Oclacitinib maleate, onder de merknaam APOQUEL, is een Janus Kinase remmer. Dat betekent dat het de JAKs verhindert in hun functie en zonder JAKs kan het immuunsysteem van uw hond zijn werk niet doen.
JAK 1 is onmisbaar in het proces van voortdurende bescherming in het lichaam van uw hond om abnormale cellen op te sporen en te vernietigen voordat ze een tumor kunnen vormen. Het is daarnaast een absoluut noodzakelijke boodschapper die nodig is om parasieten, schimmels, bacteriën en virussen te vernietigen.
JAK 2 is belangrijk voor de vorming van beenmerg stamcellen die de rode en witte bloedlichamen vormen.
Het afweersysteem van uw hond (B cellen) en de killercellen (T cellen) hebben JAK 3 nodig om goed te kunnen functioneren.
Al deze JAK cellen communiceren met elkaar om ervoor te zorgen dat uw hond gezond blijft. Door te verhinderen dat de JAKs hun taak uit kunnen oefenen ondermijnt Apoquel het immuunsysteem van uw hond in ernstige mate.

DE ONDERZOEKEN
Een onderzoek door de producenten naar Apoquel’s veiligheid en effectiviteit verklaarde:
“Er waren geen doden en geen abnormale gezondheidsproblemen die het nodig maakten dat honden opgenomen moesten worden gedurende de eerste periode van het onderzoek: 0-7 dagen, (+3 dagen) of gedurende de voortzettingsfase: dag 8-28 (+- 20 dagen).
Het vóórkomen van abnormale klinische symptomen bij de honden in de testgroep - die een placebo kregen – en de honden die het middel kregen, was even hoog." Uit deze observatie zou je dus kunnen concluderen dat het middel redelijk veilig is.
Maar hebt u gelet op de tijdsduur van het onderzoek? Dat duurde slechts 7 dagen…

Er was sprake van een voortgezet onderzoek van 8 tot 28 dagen. De onderzoekers meldden:
“Zes honden (vier uit de Oclacitinib en twee uit de placebo groep) werden uit het onderzoek gehaald tijdens de verlenging vanwege ernstige gezondheidsproblemen. Daarnaast werden er ernstige gezondheidsproblemen gemeld in 11 van de 179 met Oclacitinib behandelde honden in het voortgezette onderzoek:
* Diarree: vier honden, ernstig genoeg om één hond te isoleren.
* Braken: vier honden
* Koorts, apathie en blaasontsteking: een hond
* Een ontstoken voetzool en braken: een hond
* Diarree, braken en apathie: een hond

Ongeveer 6% van de honden in dit onderzoek kregen dus gezondheidsproblemen. Dat lijkt nog wel mee te vallen, maar dit gaat alleen maar over een tijdsperiode tot 28 dagen. Niemand heeft de veiligheid van Apoquel getest voor een periode langer dan 28 dagen.
Maar sommige honden die Apoquel voorgeschreven krijgen gebruiken dit jarenlang! Jaren waarin het immuunsysteem wordt onderdrukt, omdat Apoquel de aanmaak van witte en rode bloedcellen verlaagt en dit invloed heeft op het lymfestelsel en op het beenmerg.

UIT DE BIJSLUITER:
Na dag 16 werden de volgende bijwerkingen waargenomen: pyodermie en aspecifieke dermale bulten werden zeer vaak waargenomen. Otitis, braken, diarree, histiocytoom, cystitis, gist infecties van de huid, pododermatitis, lipoom, polydipsie, lymfadenopathie, misselijkheid, toegenomen eetlust en agressie werden vaak waargenomen.

CONTRA INDICATIES
De fabrikant raadt aan om Apoquel niet te gebruiken bij honden onder de 12 maanden. De reden hiervoor is dat toen er onderzoek werd gedaan naar de veiligheid van Apoquel bij honden van 6 en 12 maanden, het onderzoek van de 6 maand oude honden onderbroken moest worden omdat de honden bacteriële longontsteking en demodex ontwikkelden.

Daarnaast ontwikkelden een aantal honden de volgende symptomen:

Wratten, cysten, alopecia (plaatselijke kaalheid), huiduitslag, oppervlakkige wonden, korsten, oedeem aan de voeten, gezwollen lymfeknopen.
De bijwerkingen zijn dus onder andere diverse huidproblemen bij honden die worden behandeld voor een allergie. Dat is toch ironisch…

UIT DE BIJSLUITER:
"Speciale voorzorgsmaatregelen voor gebruik bij dieren: Oclacitinib moduleert het immuunsysteem en kan de gevoeligheid voor infectie verhogen en de neoplastische condities verergeren. Honden die Apoquel tabletten krijgen dienen daarom te worden gecontroleerd op de ontwikkeling van infecties en neoplasieën." NB: Neoplasieën zijn goed- en kwaadaardige gezwellen, tumoren dus...

"Gezien de mogelijkheid van effecten op bepaalde klinisch-pathologische parameters worden periodieke controles met compleet bloedbeeld en serum biochemie aanbevolen wanneer honden op een langdurige behandeling staan."

Apoquel kán een prima middel zijn om kortdurend, gedurende enkele weken, te gebruiken. Om rust te creëren, de ergste klachten te verminderen en u als eigenaar tijd te geven om in die tijd een andere, op de oorzaak gerichte en minder risicovolle behandeling te zoeken.

Uitgebreide informatie is te vinden op de bijsluiter en de website van de fabrikant. Als u overweegt om uw hond Apoquel te gaan geven dan is het belangrijk dat u als eigenaar hiervan op de hoogte bent en met uw dierenarts overlegt zodat u een passende beslissing kunt nemen voor uw hond.


Een artikel van de Amerikaanse dierenarts / homeopaat Will Falconer over de indoctrinatie en tegenwerking door de medicijn industrie rondom informatieverstrekking over Apoquel: https://vitalanimal.com/blog/

Dieren, homeopathie & gezondheid

By zimadierenhomeopathie 13 Dec, 2023
Een gezonde toevoeging aan de voeding
By zimadierenhomeopathie 06 Apr, 2023
WORMEN, ontwormen en natuurlijke alternatieven
By Diane Sari 26 Jan, 2023
GIARDIA, een (chronische) infectie met een staartje… In mijn praktijk kom ik met regelmaat dieren tegen die als pup of kitten te maken hebben (gehad) met giardia. Dit wordt vaak behandeld met standaard reguliere medicatie, waarna de meeste dieren weer gezond worden verklaard. Maar bij een aantal dieren blijft de infectie hardnekkig aanwezig waarna nog een kuur medicatie volgt. En soms nog een… en nog een… Als eigenaar iets om wanhopig van te worden en voor je dier een flinke aanslag op zijn gezondheid. Bij een aantal van deze dieren ontstaan er na maanden of jaren chronische klachten die allemaal terug te leiden zijn naar een eerdere giardia besmetting. Klachten zoals bijvoorbeeld overgevoeligheid voor bepaalde voeding, huidproblemen, jeuk, roodheid, allergische reacties, gedragsafwijkingen, steeds terugkerende infecties, overbelasting van de lever, nieren en lymfe, vermoeidheidsklachten en meer. Wat is giardia? Giardia is een eencellige parasiet die voorkomt in de darmen van honden, katten en wilde dieren. Giardia is een zoönose, dat wil zeggen dat je hond of kat deze parasiet over kan dragen op andere dieren, maar ook op mensen, al komt dat gelukkig niet vaak voor. Giardia is “endemisch” en de kans op besmetting is redelijk groot, afhankelijk van de plekken waar je je hond uitlaat en zijn leefomgeving. Een dier kan giardia oplopen door het opeten van ontlasting die giardia cystes bevat, door contact met besmette cystes in de ontlasting van andere dieren en door contact met cystes in water, op gras, zand en aarde. De meeste dieren worden niet ziek van giardia en krijgen geen of nauwelijks klachten. Dieren die er ziek van worden hebben meestal een verminderde weerstand. Giardia kan bij dieren van alle leeftijden voorkomen, waarbij jonge dieren over het algemeen in de meerderheid zijn. Dat komt omdat de darmflora en het immuunsysteem van jonge dieren nog in opbouw zijn en pas rond een jaar helemaal gevormd zijn. Dat maakt ze tot die tijd extra kwetsbaar. Als jonge dieren op de leeftijd van 8 – 12 weken naar een nieuwe eigenaar gaan dan geeft deze omschakeling altijd extra stress en dus een verhoogde kwetsbaarheid. Daarnaast komen ze vanuit een omgeving met bekende “ziekteverwekkers” in een situatie waarin ook deze ziekteverwekkers anders zijn en moet hun lichaam hier opnieuw aan wennen. Het is altijd goed om pups en jonge honden wat extra te ondersteunen in deze periode om ze te helpen om gezond te blijven. Als een ouder dier (opnieuw) besmet wordt met giardia dan is er altijd sprake van verminderde weerstand van het dier. Giardia ziet er uit als een peervorm met zweephaartjes die het gebruikt om zich voort te bewegen. Met behulp van een soort zuignap hecht de parasiet zich vast aan de darmwand, die hierdoor ernstig beschadigd kan worden. Door zichzelf te delen kan het zich vermenigvuldigen. In deze toestand, als peervorm - ook wel trofozoïet genoemd - kan giardia niet buiten het lichaam overleven. Komt hij met de ontlasting aan het eind van het darmkanaal dan vormt hij een beschermende laag om zich heen en wordt inactief. De parasiet zit dan in een cyste. De besmettelijke cysten kunnen niet goed tegen droogte en hitte maar kunnen maandenlang overleven in een vochtige, koele omgeving. Als een cyste wordt opgenomen via de mond of bek komen er, na contact met maagzuur, weer trofozoïeten uit die voortbewegen en zich gaan vermeerderen. In de darmen veroorzaakt giardia veel schade aan de darmwand en leidt het tot een veranderde bacterieflora in de dunne darm. Dit heeft gevolgen voor de opname van voedingsstoffen. De klachten die passen bij giardia kunnen variëren van redelijk mild tot heel heftig. Ze kunnen komen en gaan en kunnen maandenlang aanhouden als de besmetting niet wordt behandeld. De symptomen van een giardia besmetting * Wisselende, stinkende, brijige diarree, soms met slijm en bloed * Ontlasting met afwijkende kleur en geur. Bij sommige dieren is de ontlasting vettig * Buikkrampen, braken en misselijkheid * Verstoorde opname van voedingsstoffen, het dier wordt mager * Verminderde eetlust, vermoeidheid en lusteloosheid * Soms laten dieren een opvallend drukker gedrag zien Hoe komt je er achter dat je dier besmet is? Als je dier bovenstaande klachten heeft is het raadzaam om zijn ontlasting te laten onderzoeken. Dat kan bij de dierenarts of bij VPL het Woud (www.wormbestrijding.nl). De ontlasting wordt getest, bijvoorbeeld met een SNAP test of de flotatie test. Helaas is geen enkele test 100% betrouwbaar. Het komt weleens voor dat met een test de parasiet niet gevonden wordt, terwijl het dier wel besmet is. Reguliere behandeling De eerste keus medicatie in een reguliere behandeling is vaak fenbendazol (Panacur), meestal gedurende 3-5 dagen. Als het dier klachten blijft houden en de hertest ook positief is dan wordt de behandeling met Panacur meestal nog een keer herhaald of wordt er gekozen voor Metronidazol. Dat doodt helaas in veel gevallen niet alle parasieten; er is inmiddels al sprake van een toenemende resistentie van de giardia stammen tegen Metronidazol (Lalle and Hanevik 2018). Metronidazol is een antibioticum, het heeft naast een parasiet dodende werking dus ook een bacterie dodende werking met negatieve effecten op de darmflora. Door (herhaald) gebruik van Metronidazol kan er een dysbacteriose ontstaan waardoor de klachten blijven aanhouden. Als een kuur Panacur en/of Metronidazol niet voldoende effect heeft dan kan dit betekenen dat er sprake is van herbesmetting of dat de darmen ernstig zijn beschadigd. Iedere keer opnieuw de kuur verlengen heeft geen zin. Dan is het zinvoller om de darmflora te gaan ondersteunen zodat de darmen kunnen herstellen. Uit een artikel van de Universiteitskliniek Utrecht: “Opnieuw testen is alleen nuttig als het dier nog klinische symptomen vertoont. Wanneer de test [na behandeling] nog steeds positief is, duidt dat mogelijk op een andere oorzaak van de klachten of recidief, bijvoorbeeld door onvoldoende werkzaamheid van de gebruikte medicijnen of tekortschieten van de therapietrouw. De test kan ook reageren op aanwezige cystewand-eiwitten of op (vooral) een herinfectie. Daarnaast kan Giardia immunologische veranderingen binnen en buiten het maagdarmkanaal opwekken waardoor chronische symptomen blijven bestaan. Voor een gezond individu zonder klinische symptomen met een positieve Giardia-test wordt geen [reguliere] therapie geadviseerd.” https://www.uu.nl/.../art._giardia_deel_2_tvd_aug_2015-1.pdf Complementaire, natuurlijke behandeling Omdat giardia zoveel voorkomt heb ik hiervoor een behandelplan uitgewerkt waarbij voeding een rol speelt, in samenwerking met middelen die de eigen afweer van het dier versterken. Ik werk met een combinatie van homeopathie, Spagyriek en/of orthomoleculaire suppletie. Dit behandelplan kun je als ondersteuning naast een reguliere behandeling toepassen maar het kan ook als een op zichzelf staande behandeling ingezet worden. Mocht je hier meer informatie over willen, neem dan gerust contact met me op. zimadierenhomeopathie@kpnmail.nl 06-54278815
By Diane Sari 17 Mar, 2021
Natuurlijk afweermiddel tegen vlo, teek, worm, parasiet voor hond, kat en paard.
By Diane Sari 14 Feb, 2020
Botten bouillon is een gezonde toevoeging aan het voer voor uw hond en kat
By Diane Sari 08 Jan, 2020
Leptospirose hond
By zimadierenhomeopathie 19 Jul, 2017
HDT, Homeopathic Detox Therapy
By zimadierenhomeopathie 16 Nov, 2016
Vuurwerkangst behandeling met homeopathie
By zimadierenhomeopathie 15 Nov, 2016
Een artikel over vaccineren en alternatieven
By Diane Sari 15 Nov, 2016
22 juli 2016 Ieder voorjaar komen de vlooien en teken weer tevoorschijn. Deze plaag lijkt steeds heftiger te worden en deze beestjes kunnen voor akelige gezondheidsproblemen zorgen. Omdat chemische bestrijdingsmiddelen op de omgeving prima werken maar veel bijwerkingen kunnen hebben op een dier zelf, vroeg ik mij af of het mogelijk is om honden op een natuurlijke manier te ondersteunen in hun afweer tegen parasieten. Wat is een parasiet: Een parasiet is een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme waarmee hij samenleeft (de gastheer) in stand houdt en vermenigvuldigt. De schade aan de gastheer is niet zo groot dat deze aan de relatie ten onder gaat. Hij leeft permanent of tijdelijk in of op zijn gastheer en onttrekt hieraan zijn voedsel. Parasieten proberen voortdurend hun eigen plek in of op het dier vast te houden en de gastheer moet met behulp van zijn afweersysteem proberen deze parasieten te weren om er zo min mogelijk last van te hebben. Dieren kunnen ziekteverschijnselen krijgen van parasieten zoals -een allergische reactie op vlooien en tekenbeten -ziektes die door teken worden overgebracht zoals lyme, babesiosis -vlooien zijn de tussengastheer voor de lintworm Er bestaan veel reguliere / chemische anti vlooien en tekenmiddelen die verkrijgbaar zijn bij de dierenarts, in dierenspeciaalzaken of via het internet. Ze zijn er in tablet vorm, spot-on, shampoo en banden. Deze middelen bevatten bijna zonder uitzondering behoorlijk heftige chemische bestanddelen die niet alleen inwerken op het (neurologische) systeem van de vlo of teek maar ook bij hond of kat heftige reacties kunnen geven. Een aantal bijwerkingen die genoemd worden n.a.v. het gebruik van reguliere anti vlo en teken middelen (deze lijst is niet compleet): -Huid-overgevoeligheid: jeuk, krabben, wrijven, haarverlies en roodheid op de toedieningsplaats -Lusteloosheid -Gedragsveranderingen: agitatie, rusteloosheid, janken -Gastro-intestinale symptomen: braken, diarree, kwijlen, verminderde eetlust -Neurologische verschijnselen zoals onregelmatige bewegingen en spiertrillingen -Anafylactische shock -Overlijden Een vaak gezien probleem is daarbij dat een hond die veel last heeft van vlooien en teken vaak ook gevoelig is voor anti-parasitaire middelen, met soms heftige reacties tot gevolg. Er is zelfs een hele Facebook pagina gewijd aan de bijwerkingen en – soms dodelijke – reacties op het Bravecto en gelijkwerkende middelen zoals Nexguard, Simparica, Comfortis en meer. Naast de reguliere bestrijdingsmiddelen zijn er ook nog een groot aantal alternatieve methoden om vlo en teek de baas te blijven, zoals het gebruik van barnsteentjes, knoflook, neempoeder, diatomeeënaarde, tic-clips en kruiden. Deze middelen worden met wisselend succes ingezet en waar de ene eigenaar laaiend enthousiast is, doet het schijnbaar voor andere dieren niets. Wat kunt u als eigenaar doen? Allereerst is het belangrijk om de weerstand van uw hond zo optimaal mogelijk te houden. Factoren die hierbij een rol spelen zijn o.a. een stressvrije omgeving, goede huisvesting, voeding en verzorging die zoveel mogelijk is aangepast aan de behoeftes van het dier. Daarnaast is er echter ook een verschil in de individuele gevoeligheid van dieren die maakt dat de individuele reacties op parasieten kunnen verschillen. De meeste eigenaren kennen in hun omgeving wel honden die erg gevoelig zijn en last hebben van vlooien en / of teken, terwijl andere dieren in hetzelfde huishouden, die hetzelfde voer krijgen, op dezelfde manier verzorgd worden en op dezelfde plekken uitgelaten worden, schijnbaar immuun zijn voor deze parasieten. Dieren met een verzwakt immuunsysteem zoals oudere honden of honden met een chronische aandoening, pups waarvan het immuunsysteem nog volop in ontwikkeling is en dieren die veelvuldig gevaccineerd zijn hebben vaker te kampen met hardnekkige vlooien en teken besmetting. Hoe sterker het immuunsysteem, hoe sterker de weerstand van het dier tegen een ziekteverwekker. Maar ook het mentale aspect kan een rol spelen: vaak zijn honden die gevoelig zijn voor parasieten honden die ook mentaal gevoelig zijn. Ze zijn als het ware fysiek en mentaal “slecht afgegrensd”. Door preventief een aantal natuurlijke middelen in te zetten om de weerbaarheid te vergroten en het immuunsysteem te versterken krijgt de hond minder last van vlooien en teken en een minder heftige reactie op hun aanwezigheid. Meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.
Share by: